Hierbij stellen wij jullie de genomineerde organisaties voor in alfabetische volgorde. Stemmen kon tot 3 juni 12 uur. Op 5 juni wordt in de Nieuwe Bibliotheek Almere de winnaar bekend gemaakt tijdens het vierde Stop Plastic Waste Event.
Dutch Cups
Al bijna 30 jaar zet Dutch Cups uit Flevoland zich in voor het reduceren van wegwerpplastic door het ontwikkelen van herbruikbare, duurzame glazen. Onze toewijding aan duurzaamheid heeft ons tot een pionier gemaakt. Door op ons te stemmen voor de Stop Plastic Waste Speld, ondersteunt u niet alleen onze missie, maar stuurt u ook een krachtig signaal naar andere bedrijven, horeca en evenementen over het belang van het verminderen van wegwerpplastic.
Alle producten van Dutch Cups worden lokaal geproduceerd en zijn ontworpen met het oog op de toekomst. Na gebruik kunnen de glazen worden gereinigd in onze geavanceerde wasstraat, wat zorgt voor een hygiënische en duurzame hergebruik.
Dankzij een end-of-life recycleplan zetten wij oude glazen om in nieuwe producten, waardoor we de levenscyclus van materialen verlengen en afval minimaliseren. Deze circulaire aanpak illustreert hoe wij voortdurend innoveren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
Thamar Lambregtse – DutchCups.nl
Espol plastics
Jaarlijks gebruiken Nederlandse bloembollentelers ongeveer vijf miljoen plastic kratten om hun bollen te vervoeren. Espol Plastics in Lelystad ontwikkelde een duurzame leliekrat, gemaakt uit minimaal 95% en in meeste gevallen zelfs 100% gerecycled plastic. Vijf miljoen duurzame kratten in de bloembollenteelt scheelt een CO2 -uitstoot vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 650 Nederlandse huishoudens.
Duurzaam is vaak een marketingterm, maar bij Espol Plastics is het een werkwoord. Van alle producten die het bedrijf maakt, is 75% gemaakt uit gerecycled post-consumer plastic. Elke dag worden er stappen gezet om mee producten om te zetten naar een gerecycled grondstof als basis.
Veel gerecycled plastic is bedrijfsafval en dat is gemakkelijk te verwerken. Daar maken we niet de grote stappen mee die we moeten maken in de opgaaf die voor 1-1-2027 staat: EU-wetgeving gaat namelijk over verplichte inzet post-consumer recycled plastic, ons eigen huishoudelijk plastic afval dat nu merendeels in de verbrandingsoven terecht komt.
Rene Veerman – espolplastics.nl
Flestic
Huishoudelijk afval sorteren heeft echt zin! Flestic in Dronten heeft 100% Flevolandse roots en produceert jaarlijks ruim 30 miljoen plastic verpakkingen van gerecycled huishoudelijk plastic afval! Door het gebruik van gerecycled plastic reduceren wij de CO2-uitstoot met ongeveer 70% én besparen we honderdduizenden kilo’s nieuw plastic!
Bij voorkeur maken wij verpakkingen die vele malen her te gebruiken zijn, zoals bidons en waterflessen. Een bekend en goed voorbeeld hiervan is de duurzame Oasus waterfles van Eurobottle. Hiermee voorkomen we grote hoeveelheden eenmalige wegwerpverpakkingen. Voor de productie van deze producten gebruiken wij biobased plastic. Dat is plastic dat niet uit aardolie wordt gemaakt, maar uit een restproduct van suikerriet. Dit plastic heeft zelfs een negatieve CO2-uitstoot. Dat komt doordat suikerriet tijdens het groeien veel CO2 opneemt en dit blijft gedurende de hele levensduur van het plastic product behouden.
Natuurlijk gebruiken wij in onze productie groene stroom. Voor een betere toekomst van ons nageslacht!
Peter Westveer – flestic.com
Van Werven
Bij van Werven ligt onze focus ligt op het verhogen van de efficiëntie van plastic recycling en het verminderen van het gebruik van nieuw plastic. Via milieustraten, afvalinzamelaars en productiebedrijven wordt er in Biddinghuizen circa 60 miljoen kilo post-consumer harde kunststoffen bij ons aangeboden. Wij zijn in staat om van de harde, post consumer mix-kunststoffen weer hoogwaardige grondstoffen te maken, doordat we tientallen kunststofsoorten van elkaar kunnen scheiden door middel van geavanceerde scheidings- en verwerkingsmethoden. Deze grondstoffen zijn een duurzaam alternatief voor nieuw plastic, wat resulteert in een significante reductie van plastic afval. Wij doen dit naast Nederland ook in België, Engeland, Polen, Zweden en Denemarken.
Plastic recycling van Werven is onderdeel van het 75-jarig bestaand familiebedrijf Van Werven uit Oldebroek en is een veelzijdige dienstverlener op het gebied van infra & recycling.
Arne Herpoele – Van Werven recycling plastics
VinylRecycling
VinylRecycling zet zich al sinds 1973 in om zoveel mogelijk plastic uit het milieu en de verbrandingsoven te weren. Tot voorkort recycleden wij alleen materiaal dat tijdens het productieproces vrijkomt. Sinds 2020 richten wij ons ook op de ‘gebruikte plastics’. Wij ontwikkelen projecten waarbij bewustwording en recycling samenkomen. Het liefste betrekken wij de hele waardeketen bij dit proces. Eén van die processen is “The Inflatable Project” waarbij wij ons richten op kapotte opblaasartikelen. Deze eindigen vaak tussen het PMD of blijven achter op het strand of bosbad. Door dit project kan de gemeente haar inwoners nogmaals informeren wat wél en vooral niet in het PMD thuishoort, en recyclen ze daarbij nog een extra stroom.
Een ander initiatief is ons BloodySeriousProject, waar wij ons richten op gebruikte ziekenhuisplastics, zoals infuuszakken en slangetjes. Wij zouden dit groots aan willen pakken, maar om een fabriek te bouwen hebben wij veel ‘funding’ nodig! Toch hopen wij in de nabije toekomst onze visie te realiseren zodat wij alle plastics uit het ziekenhuis terug naar grondstof kunnen transformeren!
Kimm Besselsen – vinylrecycling.com